اهمیت نورپردازی شهری

نورپردازی شهری

در این پست قرار است تیم آسمنان سمنان در مورد اهمیت نورپردازی شهری  و نکات کلیدی در اجرای آن بپردازد اگر جزو کارفرمایانی هستید که پروژه های نورپردازی شهری را بدست می گیرید این پست می تواند کمک شایانی به شما کند پس تا انتها همراه ما باشید.

گرد آوری توسط تیم آسمان سمنان

نورپردازی شهری و نکات کلیدی در پروژه ها

نورپردازی شهری یکی از عناصر تاثیرگذار و کلیدی در طراحی پروژه  های شهری امروزی است که در جلوه بصری و کیفیت عناصر بسیار موثر است. امروزه با توجه به تغییر ساختار زندگی جوامع و انتقال بخش زیادی از فعالیت ها و عملکردهای محیط های انسانی به شب، استفاده از نور مصنوعی در غیاب نور طبیعی روز اجتناب ناپذیر است. به عبارت دیگر می توان گفت که تاکنون منظره شهر و هر آنچه که مربوط به آن است، چه در نور روز و چه در محدوده زمانی نور خورشید در جهان وجود داشته است، به عبارت دیگر، نور خورشید مانند ظرفی است که محتوای آن را تشکیل می دهد. به دادن فردیت می بخشد. اما چهره شهر در شب نیز برای هویت و جذابیت شهر بسیار مهم است. می توان گفت روشنایی شهری هویت شهر را مشخص می کند و نبود نور مناسب و تاریکی بیش از حد عوارضی مانند افزایش حوادث، تصادفات، جرایم و البته تهدید امنیت شهر را به همراه خواهد داشت.

البته افراد برای جهت یابی، امنیت و کارهای روزمره به نور فضایی نیاز دارند، اما شایان ذکر است که در دنیای امروز، نور نقشی فراتر از ارضای چنین نیازهای اساسی دارد. به عبارت دیگر باید گفت که نورپردازی یک تکنیک، علم و هنر است و با آن چیزی که به عنوان نورپردازی تعریف می شود، فاصله زیادی دارد. دیگر همانند گذشته نیست که یک برق کار با داشتن یک طرح ساده بیاید و نورپردازی یک شهر را به تنهایی انجام دهد.

بررسی اهمیت نورپردازی شهری

همانطور که از نام آن پیدا می باشد، روشنایی شهری به طراحی نور مصنوعی برای تمامی عناصر در یک محیط شهری اشاره دارد. پیش از این استانداردهای روشنایی شهری عمدتاً برای چهار هدف اصلی در نظر گرفته می شد: ایمنی عناصر شهری، ایمنی ساکنان شهر، زیبایی محیط و رونق اقتصادی کشور که از قابلیت نور برای پشتیبانی از فعالیت های شبانه و زیباسازی استفاده می کند. با توجه به چهار جنبه فوق، روشنایی ایمنی ارائه سطح صحیح روشنایی در شرایط کار ایمن است.

بهبود خوانایی

برای درک نقش روشنایی در خوانایی شهر، لازم است در قدم اول مفهوم خوانایی را تعریف کنیم. خوانایی کیفیتی است که شرط درک مکان را تضمین می کند. خوانایی در دو سطح مهم می شود. یکی الگوهای فعالیت و دیگری آمادگی جسمانی. پنج عنصر کلیدی آن، طبق تعریف لینچ، مسیر، لبه، گره، نشانه و دامنه هستند. خوانایی این عناصر و تجمع آنها در سطوح مختلف باعث خوانایی شهر می شود. بنابراین می توان گفت خوانایی در بافت شهری به معنای توانایی شناخت اجزای بافت و پیوند آنها در ذهن به صورت پیوسته است.

افزایش هویت

دومین اصل بعد از بهبود خوانایی افزایش هویت می باشد. نورپردازی اصلی می تواند به یک شهر هویت ببخشد و تصویری منحصر به فرد برای مردم ساکن آنجا و همچنین برای مسافران و گردشگران ایجاد کند. استانداردهای روشنایی شهری اعم از روشنایی تاریخی، نورپردازی مذهبی، نورپردازی ورزشی، نورپردازی مدرن و … می تواند از ویژگی های شهر باشد. هویت شهر را می توان با نوع نورپردازی نشان داد و نوع رنگ، شدت نور، ارتباط نور با روح و شخصیت شهر و فضاهای شهری از عوامل موثر در شناخت هویت شهر است.

 نورپردازی

حس امنیت با نورپردازی شهری

انتظار امنیت در رأس نیازهای انسان ثرار می گیرد. در واقع اولین نیاز قطعی در حوزه زندگی شهری نیاز به ایمنی و امنیت است که رفع این نیاز در شب با نحوه روشنایی شهر ارتباط مستقیم دارد. جنبه فیزیکی امنیت به اندازه جنبه روانی آن مهم است. اگر فردی به دلیل خطرات جسمی احساس امنیت نمی کند، مطمئناً از نظر روانی احساس امنیت نمی کند، بنابراین اطمینان از ایمنی نیز بسیار مهم است. حس امنیت باید در نور پردازی شهری بگونه ای صورت گیرد که اگر شخصی ساکن آن شهر نیست و توریست هست احساس راحتی در شهر کند و احساس خطر و سردگمی پیدا نکند.

ارتقای کیفیت فضای شهری

اجرای استانداردهای روشنایی شهری می تواند به طور مستقیم به افزایش نشاط و کیفیت زندگی مردم کمک کند. شهری را تصور کنید که ویژگی های خاص آن در شب به درستی نورپردازی شده و ترافیک چشمان شهروندان را نوازش می دهد.

مهمترین هدف : روشنایی شهری

فضای شهری مانند هر فضای دیگری دارای عناصر و عناصر مرزی است که در فضا قابل شناسایی است و شخصیت کلی فضا به ترتیب بین این عناصر بستگی دارد. به همین دلیل است که نورپردازی این عناصر در شب یکی از الزامات طراحی شهری به منظور حفظ و ارتقای فردیت فضا است.

ملاحضات نورپردازی شهری

فضاهای شهری در معرض نور را می توان به فضاهای نرم و فضاهای سخت تقسیم کرد. منظور از فضاهای نرم فضاهایی است که عناصر طبیعی نقش اصلی را ایفا می کنند، مانند پارک ها، دریاچه ها و غیره. دو نوع فضای نرم در شهر وجود دارد: بکر و دست ساز. عناصر اصلی این فضاهای نرم که نورپردازی می شوند شامل آب (چشمه، چشمه و آبشار)، گیاهان (درختان، بوته ها، چمن و چمن) و صخره ها (کوه و سنگ) است.

فضاهای جامد به فضاهایی گفته می شود که با مصالح ساختمانی محکم و مستحکم مانند آجر، سنگ و … شکل می گیرند. البته در واقعیت می توان فضای کوچکتری را یافت که از عناصر نرم یا سخت تشکیل شده است و معمولاً ترکیبی از اینها دیده می شود. بنابراین منظور از فضای جامد در این طبقه بندی فضاهایی است که عناصر تشکیل دهنده غالب آنها عناصر جامد هستند.

نکته ویژه در طراحی نور هر فضایی توجه به مفهوم آن است. به گونه ای که طراحی نور مطابق با انتظاراتی باشد که هر فضا باید برآورده کند. به عنوان مثال در طراحی یک فضای تاریخی باید بر قدمت و خاطره انگیز بودن فضا تاکید کرد در حالی که طراحی یک فضای مدرن باید نشان دهنده طراوت و دقت در اجرای آن باشد.

جمع بندی

شما دوستان اگر از این پست استفاده کردید حتما آن را با باقی دوستان خود به اشتراک بگذارید همچین اگر تجربه ای در زمینه نورپردازی شهری دارید که دانستن آن به سایر کاربران هم کمک می نماید خوشحال می شویم در پایین همین پست با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید
پشتیبان سایت
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *