در کشور ما ایران، ساختمان سازی باید طبق اصول استاندارد و تعریف شده انجام شود تا در تمامی مراحل ساخت به چالش های مختلف دچار نشوید. یکی از این اصول، روش لوله کشی برق ساختمان است که اگر به درستی انجام نشود قطعا مهندسان ناظر از آن ایراد گرفته و حتی ممکن است باعث ایجاد خسارات بسیار زیادی در آینده شود. بنابراین ما در آسمان سمنان سعی کردیم تا بهترین روش لوله کشی برق ساختمان را معرفی کنیم تا شما میزان چالش و خسارات را به حداقل برسانید. با ما همراه باشید.
لوله کشی برق ساختمان چیست و چه روش هایی دارد؟
یکی از اولین کار هایی که برای اجرای تاسیسات الکتریکی ساختمان است، سیم کشی و لوله کشی برق ساختمان میباشد. این کار توسط ابزار و محصولات مخصوص مانند لوله های برق انجام خواهد شد. در روش های لوله کشی برق ساختمان، ابتدا مسیر هایی که قرار است، برق انتقال یابد مشخص شده و سپس با توجه به لوله ها و خرطومی های برق نسوز، اقدام به تعیین مسیر سیم های برق خواهد شد که به دو روش زیر قابل انجام است:
- روش برق کشی توکار ساختمان
- روش برق کشی روکار ساختمان
تمامی امور مربوط به سیم کشی و لوله کشی برق ساختمان، به این دو آیتم برمیگردد که طبق اصول استاندارد، تمامی ساختمان ها باید از روش برق کشی توکار استفاده کنند. که برای انجام اینکار از روشی به اسم شیار زنی استفاده میشود تا لوله ها در داخل دیوار به خوبی قرار گیرند و بعد از انجام تمامی امور ساختمان، هیچ اثری از لوله های برق نباشد.
مزایای روش توکار جهت لوله کشی برق ساختمان
همانطور که گفته شد برای انجام امور برق کشی ساختمان، طبق اصول استاندارد، حتما باید از روش های توکار استفاده کرد. این کار مزیت های زیادی دارد که در زیر میتوانید مشاهده کنید:
- زیبایی بسیار بالا
- ایمنی بیشتر
- سهولت تعمیر و نگهداری
- سیم کشی بر اساس اصول استاندارد ملی و بینالمللی
مراحل لوله کشی برق ساختمان چگونه است؟
در صورتی که شما بخواهید از اصول استاندارد پیروی کنید، موظف هستید تا تمامی مراحل لوله کشی برق ساختمان را بدرستی انجام دهید. در ادامه این مراحل را توضیح خواهیم داد.
مرحله اول لوله کشی برق ساختمان
در مرحله اول با داشتن نقشه ساختمان، اجرای سیستم ارت برای جلوگیری از برق گرفتگی احتمالی افراد ضروری است. سپس از طریق طراحی و نقشه برداری، محل و مسیر برق تجهیزاتی مانند پریز و کلید را تراز کرده تا ظاهری صحیح و مناسب با محیط داخل ساختمان ایجاد شود. سپس باید به کمک ابزارآلات شیارزنی، شیار های استاندارد در تمامی مسیر های مشخص شده در نقشه ایجاد کنیم تا لوله ها از آن عبور کنند. بعد از انجام امور شیار زنی باید نسبت به نصب کلید، پریز و لوله های برق اقدام شود. بعد از قرار گیری تمامی موارد، تمامی قسمت هایی که شیار ایجاد شده را میبایست با گچ بپوشانیم.
مرحله دوم لوله کشی برق ساختمان
در مرحله دوم از لوله کشی برق ساختمان، باید سیم و کابل های برق را از آن عبور دهیم. برای اینکار از یک فنر مخصوص سیمکشی استفاده میشود تا روال کار آسان شود. برای اینکار شما ابتدا باید فنر را از داخل لوله عبور داده و بعد از قرار گیری در بخش دیگر لوله، سیم و کابل با توجه به چسب برق، به یک دیگر و سپس به فنر سیمکشی متصل میشوند. با کشیدن فنر از سر دیگر لوله برق، تمامی سیم ها از داخل لوله عبور کرده تا به مقصد مشخص شده برسند.
مرحله سوم لوله کشی برق ساختمان
آخرین مرحله جهت تکمیل سیمکشی ساختمان، باید تمامی قطعات مانند کلید ها، پریز ها، مسیر های روشنایی و … در محل های مشخص شده نصب شوند.
انواع لوله های برق جهت سیمکشی برق ساختمان
برای انجام امور لوله کشی برق ساختمان، از لوله های مخصوص زیادی استفاده میشود که شما باید بر اساس کاربرد آنها جهت پروژه خود، بین آنها انتخاب کنید:
- لوله برق پلی آمید
- لوله برق پلی اتیلن
- لوله برق PVC خم گرم
- لوله برق UPVC خم سرد
- لوله خرطومی برق پلی آمید
- لوله خرطومی برق نسوز PVC
- لوله خرطومی برق فلکسی
- لوله برق فلزی گالوانیزه
تمامی این موارد را شما برای انجام سیمکشی ساختمان در حال ساخت میتوانید استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید که اگر ساختمان شما دارای مهندس ناظر است، حتما باید از لوله های PVC و نسوز استفاده کنید که دارای کد استاندارد باشند.
لوله های برق پلی آمید
این لوله ها همانطور که از اسمشان پیداست، از جنس پلاستیک پلی آمید بوده و دارای انعطاف پذیری بالا، خاصیت نشکن بودن و قیمت بسیار ارزان هستند که توسط کارخانجات زیادی در ایران تولید میشوند. در صورتی که شما مهندس ناظر داشته باشید، اجازه بکار بردن این لوله را در ساختمان نخواهید داشت.
لوله برق پلی اتیلن
این لوله ها که از جنس پلی اتیلن هستند، وزن و استقامت بسیار بالایی دارند. استفاده از این لوله های برق مزیت های بسیار زیادی داشته که میتوان به مقاومت بسیار بالا، قیمت بسیار مناسب، دارای استاندارد و … اشاره کرد. تنها کارخانه ای که موفق به اخذ استاندارد لوله های پلی اتیلن برق شده است، کارخانه آسمان سمنان بوده که تمامی اطلاعات مربوط به استاندارد را بر روی لوله درج کرده است. معمولا از این لوله در ساختمان های بتنی استفاده میشود.
لوله برق PVC خم گرم
این لوله ها از مواد خام PVC تشکیل شده و کاملا نسوز هستند. استفاده از این جنس لوله در ساختمان های شهری اجباری بوده و شما باید اقدام به خرید لوله برق PVC استاندارد جهت لوله کشی برق ساختمان خود کنید. از ویژگی های این لوله برق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای کد استاندارد
- مقاومت مناسب
- نسوز بودن
- شکنندگی بالا
- انعطاف پذیری بسیار پایین
لوله برق UPVC خم سرد
این لوله ها نیز مانند لوله های PVC خم گرم، کاملا نسوز هستند و تنها تفاوت منحصربفرد آنها در میزان مقاومت و شکنندگی آن است. بنابراین از مزیت های لوله برق خم سرد میتوان به مقاومت بسیار بالا و شکنندگی بسیار پایین آن اشاره کرد.
لوله خرطومی نسوز PVC
لوله های خرطومی برق نسوز، از مواد اولیه PVC ساخته شده اند و به اصطلاح نسوز نامیده میشوند. عبارت نسوز به معنای این است که اگر در معرض شعله آتش قرار گیرد، شعله ور نخواهد شد و با خاموش شدن آتش، سوختن PVC نیز تمام میشود. از ویژگی های این خرطومی برق میتوان موارد زیر را نام ببریم:
- انعطاف پذیری بالا
- مقاومت بالا و مناسب
- بدون کد استاندارد
- مناسب برای مسیر های پر پیچ و خم
لوله خرطومی پلی آمید
این خرطومی ها با توجه به مواد گرانولی پلی آمید ساخته میشوند که معمولا برای انجام امور برق کشی در سقف و مسیر های سخت استفاده خواهند شد. تفاوت این خرطومی با خرطومی برق نسوز در این است که خاصیت نسوز بودن نداشته و از شکنندگی بسیار پایینی برخوردار است.
لوله خرطومی فلکسی
لوله های فلکسی از خانواده لوله های خرطومی برق هستند که دارا ویژگی های منحصربفرد خود هستند. این لوله ها دارای دو لایه فلزی و پلاستیک PVC بوده تا علاوه بر حفظ امنیت، کیفیت برق را با بالاترین کیفیت ممکن انتقال دهد.
لوله برق فلزی گالوانیزه
لوله فولادی سخت گالوانیزه به عنوان ایمن ترین و محافظ ترین شکل راه آهن الکتریکی شناخته می شود. مهم است که مجرای فولادی حفاظت فیزیکی/مکانیکی عالی برای سیمکشی فراهم کند و همچنین به عنوان سپر زمین عمل کند، EMI (تداخل الکترومغناطیسی ناشی از انتشار میدان) را کاهش داده و هرگونه اثر RFI خارجی (تداخل فرکانس رادیویی) را به حداقل برساند. همچنین به عنوان یک هادی زمین تجهیزات در مدار عمل می کند، در نتیجه نیازهای سیم کشی را کاهش می دهد و نصب را ساده می کند. لوله فولادی را می توان در داخل و خارج از منزل، در مکان های خشک یا مرطوب، در معرض یا پنهان، در تمام شرایط جوی و در مکان های خطرناک نصب کرد.
اصول استاندارد لوله کشی برق ساختمان
اصول بسیار زیادی در امر لوله کشی وجود دارد که باید به آنها توجه ویژه ای داشته باشید. در زیر ما مهم ترین اصول استاندارد را جمع آوری کرده تا میزان خسارات و آسیب را به حداقل برسانید:
- لوله کشی برق در قسمت های توکار ساختمان به صورت مورب صحیح نیست.
- عدم استفاده از زانو و سه راهی در قسمت های توکار ساختمان
- در قسمت های روکار ساختمان با استفاده از بست های دو پیچه، مانع برخورد لوله با دیوار شوید.
- لوله های برق هنگام نصب باید خالی باشند و سیم کشی در آن ها باید بعد از نصب انجام شود.
- اجرای لوله کشی برای پریزهای برق در کف به صرفه تر از لوله کشی در سقف است. زیرا شیار زنی و سیم کمتری استفاده می شود.
- در محل هایی که به لوله هایی با طول بلند نیاز دارید، از بوشن ها برای اتصال آن ها به یکدیگر استفاده کنید.
- کلیه لوله کشی های برق توکار ساختمان به وسیله لوله های سخت PVC انجام شود. زیرا از نظر هزینه نسبت به لوله های پلی اتیلن مقرون به صرفه تر هستند.
- انتهای کار جهت جلوگیری از شکستن و ضربه دیدن لوله ها از کف ماهیچه کشی استفاده شود.
- هنگام اتصال لوله ها به یکدیگر به وسیله زانو، ضروریست از نوار چسب مناسب استفاده شود، تا لوله ها به یکدیگر اتصالی محکم تر داشته باشند.
- در هنگام شیار زنی باید دقت داشته باشید که بیشتر از نصف ضخامت دیوار کنده کاری نشود.
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا تمامی مباحث مربوط به لوله کشی برق ساختمان را مطرح کنیم، امیدواریم که توانسته باشیم به شما در این موضوع کمکی کرده باشیم. ممنونیم که تا به اینجا همراه آسمان سمنان بودید.